Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad Mengundurkan Diri Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad. Foto: NDTV

MerahPutih.com - Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohamad memutuskan mengundurkan diri dari jabatannya. Ia menyerahkan surat kepada Yang di-Pertuan Agong Malaysia, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, di Kuala Lumpur, Senin (24/2)

Tun Dr Mahathir Mohamad dijadwalkan akan bertemu dengan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara pada Senin petang waktu setempat.

Baca Juga

Mahathir Mohamad Ingatkan Kemungkinan Sanksi Dagang terhadap Malaysia

Sampai saat ini belum diketahui alasan Mahathir mundur sebagai Perdana Menteri. Menurut aljazeera.com, mundurnya Mahathir akan membentuk pemerintahan baru.

Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad saat menghadiri pelantikan Jokowi-Ma'ruf Amin. (Foto: MP/Rizki Fitrianto)
Perdana Menteri Malaysia Mahathir Mohammad saat menghadiri pelantikan Jokowi-Ma'ruf Amin. (Foto: MP/Rizki Fitrianto)

Presiden Partai Keadilan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim, Wakil Perdana Menteri Wan Azizah Wan Ismail dan Ketua DAP Lim Guan Eng telah bertemu Mahathir Mohamad di kediamannya di Seri Kembangan.

Baca Juga

Mahathir Tegaskan Malaysia Tidak Akui Israel

Kendati demikian, Anwar Ibrahim dan Wakil Perdana Menteri Wan Azizah Wan Ismail merasa puas dengan pertemuannya dengan Mahathir Mohamad. (*)


Tags Artikel Ini

Andika Pratama

LAINNYA DARI MERAH PUTIH